Free counter and web stats

Port چيست؟-آموزش کنترل پانل سي پانل -آموزش هاي وب -نرم افزاري-سخت افزاري-جاوا اسکريپت-صفحه کليد فارسي-pop3در جي ميل-فروش فضا- دامنه-طراحي وب

بخش آموزشي سايت کبوتر
am.wee.ir

فهرست

 
صفحه اصلي سايت کبوتر

بخش طراحي وب

 

تماس با ما

 
 
 

Port چيست؟

 پورت در لغت نامه به معناي بندرگاه آمده . کلا به درگاه ورودي خروجي هر سامانه ميتوان واژه پورت را اطلاق کرد . 

شما در قطعات سخت افزاري و هم در نرم افزاري نياز به درگاه ورودي و خروجي تعريف شده اي داريد که ان درگاه وظيفه اش و پذيرشش کاملا مشخص باشد و از ورود و خروج هر چيز ديگر غير آن ممانعت بعمل آورد يا حداقل برايش نامفهوم باشد .

در رايانه با دو نوع پورت به لجاظ ماهوي سر و کار داريم پورت هاي سخت افزاري و پورت هاي نرم افزاري .

پورت هاي سخت افزاري چند نوع است که عمئتا سريالي و موازي هستند اليته سريالي ها نيز انواع مختلف دارند مثل  USB  و PS 2 ( موس و صفحه کليد ها ) و DIN  ها پنج شاخه اي سريالي

اما پورت هاي موازي هم انواع مختلف چاپگري آيزا و غيره دارند .( که خيلي بيشتر هستند )

پوذت هاي سخت افزاري براي فراخوان شدن نياز به وقفه مشخص دارند که فقط با آن وقفه است پورت باز و بسته ميشوند و ( فکر ميکنم ) در رايانه حدود 25 وقفه پيش بيني شده که تعداد مناسب و هموشمندانه اي بود بطوريکه از ابتدايي که IBM  طراحي شد تا کنون هنوز اين پورت ها کافي بنظر ميرسد .

اما بحث ما فعلا نرم افزاري و مربوط به وب است و حتما شما واژه پورت را زياد شنيده باشيد.

در نرم افزاري به خلاف سخت افزاري تعداد پورت ها خيلي بيشتر از آن است . به يکباره تعداد دوبايت را  براي آن در نظر گرفته اند !! و اين رقم بزرگي بنظر ميايد و تا جاييکه به پورت هاي مصزف شده نگاه ميکنيم ميبينيم چندان پر نشده اند و شما کلا ميتوانيد براحتي براي نرم افزار هايي که برنامه نويسي ميکنيد براحتي يک پورت را براي فعال سازي ورودي خروجي داده هايتان استفاده کنيد ( البته اگر ميخواهيد در يک فضاي مجازي که در شبکه تان ساخته ايد ). و چنانکه نميدانيد کئام پورت آزاد هست و کدام بسته ( رزروشده ) نرم افزار بخصوصي است که توسط آن ميتوانيد پورت ها را مرور ( اسکن ) کرده و آزاد ها را مشخص کنيد . اگر لازم داشتيد پيام بگذاريد تا نحوه کار را و نيز محل دريافت آنرا برايتان بگويم .

همانطور که ذکر شد پورت ها محل ورود و خروج اطلاعات استو يک برنامه گوش بزنگ در وراء پورت وجود دارد تا درخواست را با برنامه نوشته شده تطبيق دهد و در صورت انطباق راه پورت را باز کند ( درست همانند وقفه ها در سخت افزاري ) .
 ذکر دو مثال ساده بد نيست مثلا شما با نوشتن نشاني ياهو و زدن نام و رمزتان ، پورت 25 تان باز ميشود و وارد صندوق ميشويد اما وقتي ميخواهيد فايلي را ارسال کنيد بايد درخواست ارسال فايل ( اتچ ) را بزنيد تا پورت مربوطه باز شود واگر براي اينکار برنامه گوش بزنگي در اين پورت جديد نبود شما بدون اطلاع دوستتان يک سند ويروسي يا جاسوسي را به رايانه اش منتقل ميکرديد .
دومين مثال ساده :  شما زماني که يک صفحه وب ( مثل همين صفحه ) را باز ميکنيد در واقع پورت 80 شما که مربوط به http  است باز ميشود و البته سرور هم براي اينکه از طريق اين پورت اطلاعات تعريف شده وارد و يا خارج شود يک برنامه دقيق را نوشته و در غير اين صورت شما از طريق همين صفحه ميتوانستيد وارد سرور من بشويد و آنرا مورد دستکاري قرار دهيد .لازم به ذکر است رايانه سرور تا زماني اين پورتش باز است که سند را به کلاينت ارسال نکرده ولي بعد انتقال سريعا پورت 80 آن بسته ميشود .
در همه پورت ها همين تمهيدات بايد انجام بگيرد تا آن پورت ايمن بماند . ( يکي از علايمي که براي اطمينان دادن به بازديد کننده وجود دارد همان پنجره کوچکي است که يک قفل زرد رنگ بر آن حک شده و سوال بله خير نوشته . اين پيام ( آلرت ) در واقع به شما ميگويد اين پورتي که داريد وارد آن ميشويد لحاظ هاي امنيتي بروز شده SSL را بکار گرفته که البته عواقب آن هم کندي دريافت صفحات سايت است .
 در ارتباط با پورت ها بايد گفت که کلا اين مبحث بسيار مورد توجه نفوذ گر هاست و سازندگان ديوار آتش هم در کشمکش روزانه با ابداعات آنها در اين رابطه بسر ميبرند تا از خلاء هاي امنيتي که در پورت ميتواند وجود داشته باشد جلوگيري کنند . وبراي همين است که هميشه تذکر داده ميشود که وارد سايت هاي نامعتبر که اطلاعات ميدهند و ميگيرند ( مثل همين سايت هايي که درخواست عضويت ميکنند ) با احتياط کامل و با پشتيباني ضد ويروس هاي بروز شد وارد شويد  .

در انتها اشاره به چند پورت مهم و پر کاربرد ميکنم .

اولا همانطور که در ابتدا گفتم تعداد پورت هاي نرم افزاري در وب دو بايت يعني از 0001 تا FFFF  ميباشد . ( با توجه به آموزشي که در مورد تبديل هگز به اعشاري گفتم ميتوانيد تعداد دقيق آنرا حدس بزنيد  )

پورت هاي تعريف شده در وب مهمترينشان يکي پورت 80 پورت http  است ( تمامي نشاني هاي  http  از اين پورت است که ورود و خروجشان انجام ميگيرد . حال اگر مثلا پورت 80 از کار بيفتد مثلا در اثر معيوب شدن فايل htaccess file آنگاه خواهيم ديد که اصلا سايت شما بالا نميايد . ) و پورت 21  براي تبادلات ftp ( آپلود دانلود هاي ساده ) است .  پورت 25 هم که متعلق به پست الکترونيک است يعني  SMTP . و پورت 110  مربوط به پاپ 3 است POP3 ( پست الکترونيکي که نامه ها را در حالت قطع ( آف لاين ) مديزيت ميکند )، پورت 512 مربوط به ورود نامه به صندق پستي و پورت 13 براي تنظيم کردن زماني مکاني رايانه متصل به سرور ( که در چه مبدا زماني تنظيم بشود ) .

بخش آموزشي سايت کبوتر     am.wee.ir

ممنون از اينکه مطالب مندرج در سايت را با ذکر ماخذ منتشر مينماييد !

 
 

بالاي صفحه

نظر دهي

 

www.easy-hit-counter.com

کليه حقوق اين سايت اعم از طراحي و مطالب متعلق به موسسه تبليغاتي اينترنتي کبوتر است  web.we.ir
 انتشار تير1388


www.butkaj.com