Free counter and web stats

اعداد مبناي دو و مبناي شانزده چيست؟-آموزش کنترل پانل سي پانل -آموزش هاي وب -نرم افزاري-سخت افزاري-جاوا اسکريپت-صفحه کليد فارسي-pop3در جي ميل-فروش فضا- دامنه-طراحي وب

بخش آموزشي سايت کبوتر
am.wee.ir

فهرست

 
صفحه اصلي سايت کبوتر

بخش طراحي وب

 

تماس با ما

 
 
 

اعداد مبناي دو و مبناي شانزده چيست؟

ممکن است اصلا نيازي به دانستن اين نوع اطلاعات نداشته باشيد و اگر حوصله رياضيات را نداريد مي توانيد از اين بخش صرف نظر کنيد ولي اگر حوصله بخرج دهيد تا حدودي با اعدادي که گهگاه در پيام هاي رجيستري و رايانه اي ميبينيد آشنا تر خواهيد شد . اگر چه در دوران تحصيل هم با اين اعداد ميبايست آشنا شده باشيد .

بهرحال ما عادت کرده ايم که اعداد را در مبناي ده سر و کار داشته باشيم و جالب اينکه تعداد انگشتان دستمان هم ده تاست و بشر اوليه براي ياد گيري رياضيات توانست به اين وسيله دم دستي از ماشين حساب و رايانه بي نياز شود !

اعداد مبناي ده کمترين رقم آن صفر و بيشترين آن 9 است و بعد از 9 يک رقم به آن اضافه شده و کمترين در رتبه کوچک و يکي بعد رتبه آن در سمت چپ قرار ميگيرد .که ميشود ده و الي آخر .

حال اگر فقط دو نماد براي شمارش کردن داشته باشيم چه بايد کرد مثلا صفر و يک . اول صفر بعد يک و در مرحله بعدي که يک واحد اضافه شد ارزش عددي آن ميشود 3 اما آنرا بنابر تعريف و قرار قبلي ميبايست کوچک ترين انماد را سمت راست و نماد بعدي که يک است سمت چپ بگذاريم که ميشود 10 و مبعدي ميشود 11 و بعدي ميشود 100  و هميطور ...

ميشود يک فرمول کلي براي اين اعداد که به آن ميگوييم باينري يا اعداد در مبناي دو پياده کرد تا ارزش عددي آنها را بسادگي بدست آوريم . و آن اينکه بگوييم 2 بتوان n-1  ميشود حداکثر ارزش عددي يک عدد n  رقمي باينري

مثال يک عدد باينري 8 رقمي حداقل ارزش عددي آن چقدر است !

پاسخ بنا به فرمول بالا ميشود 255 چرا که يک واحد کمتر از 256 خواهد بود

حالا چرا ما عدد 8 رقمي باينري را مثال زديم ؟ چونکه در رايانه به هر عدد 8 رقمي باينري يک بايت ميگويند که بسيار کاربرد دارد و هميشه شما با اين واژه سرو کار داريد مثل حجم فايل ها و غيره . توجه داشته باشيد که به هر عدد يک رقمي باينري ميگوييم يک بيت . که مورد آن بيشتر در سخت افزاري است مثل بيت ريت ها. مثل توانيي تبادل اطلاعات در مودم ها که فرضا ميگوييم حداکثر 56 کيلو بيت در ثانيه است يعني در ثانيه 56 هزار بيت نه بايت تبادل اطلاعات ميکند .که اگر به بايت بخواهيم بگوييم با توجه به اينکه مقداري از آن صرف خطا يابي ميشود ميشود هر ثانيه تقريبا 4.5 الي 5 کيلو بايت اطلاعات .

حال با يک قالب ديگر نمايش اعداد در رايانه آشنا شويم که بسيار متذوال است خصوصا در نمايش دادن اصلاعات رجيستري و نشاني هاي حافظه اي و آن اعداد در مبناي هگز ست .

اعدا در مبناي هگز بگونه اي است که شما از ارقام کمتري براي نمايش اعداد باينري استفاده ميکنيد . چگونه ؟ به اين صورت که هر 4 رقم از عدد باينري را جدا کرده و به هگز ( مباي 16 ) نشان ميدهيم بنابراين بجاي مثلا نمايش 32 رقمي يک عدد باينري شما يک عدد 4 رقمي داريد که اين خيلي عالي است چرا که تا ويندوز ايکس پي شما همساز با سي پي يو هاي اينل 32 بيتي آن هم از ارقام 32 بيتي براي نمايش اعداد ميبايست استفاده کند ( اکنون هم سي پي يو ها و هم ويندوز ويستا  به 64 بيتي ارتقاء يافته ) حال اگر اين نوع فرمت اعداد نبود ميبايست براي نمايش هر عدد 32 يا 64 رقم صفر و يک را کنار هم بچينيم که يک چيز وحشتناکي ميشد و کاملا غير قابل استفاده و مطالعه . جالب است بدانيد که حجم نمايشي اين قالب هگز از قالب ده دهي يا همان اعشازي هم کمتر است چنانکه شما براي نشان دادن يک عدد 8 بيتي فقط نياز به دو رقم هگز ( FF) داريد درحاليکه براي اعداد در مبناي ده به 3 رقم نياز است ( 255)

تنها مطلبي که جا ماند اينکه اين اعداد را چگونه نمايش ميدهيم ؟
از صفر تا 9 همان است اما از 9 ببعد از حروف الفبا استفاده ميکنيم که A ميشود 10 و بتريب B-C-D-F
کساني کار طراحي وب دارند با اين اعداد در انتخاب رنگها بسيار سرو کار دارند چنانکه ارنگها از سه طيف R-G-B  تشکيل ميشود و هر طيف هم يک بايت است يعني از صفر تا 255 که هگز آن طيف ميشود از 00-FF  و عملا هر رنگ از کنار هم قرار دادن 6 عدد هگز بدست ميايد .

اما در اين مبحث مسايل مربوط به رياضيات و حساب کتاب پيدا کردن ارزش عددي هگز را نشکافتيم فقط اگز مايل بوديد بسادگي ميتوانيد عدد هگز را باز کنيد به عدد باينري و پيدا کردن ارزش عددي آن راحت تر است و در غيز اين صورت ميتوانيد از اين فرمول بالاترين ارزش عددي هگز که 16 بتوان N-1   استفاده کنيد FF= 256-1=255

بخش آموزشي سايت کبوتر     am.wee.ir

ممنون از اينکه مطالب مندرج در سايت را با ذکر ماخذ منتشر مينماييد !

 
 

بالاي صفحه

نظر دهي

 

www.easy-hit-counter.com

کليه حقوق اين سايت اعم از طراحي و مطالب متعلق به موسسه تبليغاتي اينترنتي کبوتر است  web.we.ir
 انتشار تير1388


www.butkaj.com